Laatste tweets
 1. FlorisSchoonderwoerd
  FlorisSchoonderwoerd: Ongelooflijk eervol, de eerste handeling mogen doen om te komen tot Hospice Amandi @KaagenBraassem. Een plek waar m… https://t.co/QgkYOxOuTG

 2. FlorisSchoonderwoerd
  FlorisSchoonderwoerd: @NOS Verdrietig nieuws. En wat een matig artikel @NOS Denk dat er nog wel wat andere items zijn die gemeld kunnen… https://t.co/hJWEzDNwxI

 3. FlorisSchoonderwoerd
  FlorisSchoonderwoerd: Bodemdaling! Klimaatadaptatie! Biodiversiteit! In het middelpunt van het politieke debat. Voor de één het belangrij… https://t.co/jrCcCK9g2H

De onzin over de zorgpremies

Beste mensen,

Zestien miljard bezuinigen, om Nederland sterker en socialer uit de crisis te krijgen, doet pijn. We vragen een bijdrage naar draagkracht. Daarom maken we de zorgpremies afhankelijk van het inkomen. De rijkste 7 procent van alle Nederlanders gaan 225 euro per maand meer betalen, de mensen met een inkomen tot meer dan modaal gaan wat minder betalen. Dat is eerlijk delen. Dat is sterk én sociaal. En, daar is vriend en vijand het eigenlijk ook wel over eens. Echter, de media zet een beeld neer, maakt allerlei sommen en veroorzaakt paniek.

Uiteraard moet iedereen kritisch kijken naar het akkoord. Maar ik zou uit willen gaan van de feiten. Het akkoord is gesloten op basis van de koopkrachtplaatjes van het CPB (onafhankelijk). En, iedereen mag erop vertrouwen dat dat ook de basis is van PvdA en VVD. Mocht blijken dat inderdaad de middeninkomens er honderden euro’s op achteruit gaan, dan was dat niet de basis van het akkoord en zullen er aanpassingen komen.

Er zijn wat extra sommen gemaakt, na alle onrust, door het CPB. Ik leg ze u graag voor. Ik ben blij te lezen dat alle onrust niet waar blijkt en dit de uitkomsten zijn. Verder vertrouw ik erop dat daar waar grote afwijkingen in negatieve zin, ten opzichte van het akkoord zijn, er aanpassingen zullen volgen. Dat zullen zowel VVD als PvdA eisen. Want natuurlijk zal de grote werkende middenklasse niet alleen de rekening van de crisis gaan betalen. Dat zullen we met elkaar moeten doen. En als je iets meer kan bijdragen, dan zal die bijdrage ook worden gevraagd. Maar met grenzen, als vanzelf!

Zie hieronder de extra sommetjes van het onafhankelijke CPB. Wellicht herkent u uw situatie hierin.

Floris

Inkomensafhankelijke zorgpremie

De huidige nominale zorgpremie – de jaarlijkse rekening van de zorgverzekeraar – gaat fors omlaag van rond de €1300 per jaar naar €255 in 2014 (en €400 in 2017). Hier komt een nieuwe premie bovenop van ongeveer 11% op basis van uw persoonlijke inkomen (en dus niet van uw gezin) boven de €20.000 tot een maximum van €70.000 per jaar. Dat betekent dat er premie betaald wordt over maximaal €50.000.

Deels compensatie via lagere inkomstenbelasting

Hier tegenover staat dat tarieven van de inkomstenbelasting vanaf 2014 in de tweede en derde schijf omlaag gaan van 42 naar 38%. Hierdoor zijn mensen over hun inkomen tussen ca. €20.000 en €57.000 ongeveer 4% minder belasting kwijt. Het voordeel hiervan loopt op tot meer dan 1.500 euro per jaar.

Algeheel koopkrachtbeeld

De inkomensafhankelijke zorgpremie moet uiteraard niet geïsoleerd maar in het algemene koopkrachtbeeld bekeken worden. Daaruit blijkt dat de hoogste inkomens (+100.000) er de komende vijf jaar (cumulatief) ruim 4% op achteruit gaan. Lage en middeninkomens gaan er licht op vooruit.

Kostenstijging afhankelijk van gezinssamenstelling

Het maakt uit of je alleenstaand bent, alleenverdiener of tweeverdiener. Een alleenstaande gaat er tot iets na modaal op vooruit. Een alleenverdiener gaat er op vooruit tot een inkomen van ruim 50.000 euro. Tweeverdieners gaan er op vooruit tot een inkomen van 70.000 euro.

Het klopt dus niet dat een gezin met een inkomen van 70.000 euro altijd 11% premie over dat inkomen betaalt. Neem een gezin waar de man 40.000 verdient en de vrouw 30.000. Zij betalen niet 11 procent over 70.000 maar over 30.000 (20.000 &10.000 – wegens beider vrijstelling van de eerste 20.000 inkomen). En zij profiteren wel twee maal van de lagere nominale premie (ruim 2000 euro) en de lagere belastingtarieven.

Rekenvoorbeelden in bedragen 2017

Rekenvoorbeeld 1

Bouwvakker verdient 33.000 euro per jaar. Zijn vrouw werkt parttime en zorgt voor kinderen. Zij verdient nog eens 18.000 euro per jaar. In de oude situatie was het als volgt:

– Man betaalt zo’n 1529 euro zorgpremie.

– Vrouw betaalt zo’n 1529 euro zorgpremie.

– De twee krijgen geen zorgtoeslag.

– Het gemiddelde gebruik van het eigen risico is 426 euro voor beiden.

– Totaal: 3484 euro

Daarvoor in de plaats komt er nu een inkomensafhankelijke zorgpremie vanaf minimumloon, de nominale premie wordt fors verlaagd, de zorgtoeslag wordt afgeschaft en de belasting in de tweede en derde schijf wordt fors verlaagd. De gevolgen voor dit gezin zijn als volgt:

– Man en vrouw gaan elk 400 euro nominale premie betalen.

– Man betaalt een inkomensafhankelijke premie van zo’n 1622 euro.

– Vrouw betaalt geen inkomensafhankelijke premie, want ze verdient minder dan de franchisegrens.

– Man betaalt 546 euro minder belasting. Vrouw heeft geen voordeel van lagere belasting.

– Het gemiddeld gebruik van het eigen risico is 408 euro. De vrouw krijgt immers een lager eigen risico, voor de man verandert het niet.

– Totaal: 2105 euro

Dit modale gezin profiteert dus van de nieuwe systematiek en gaat er ruim 1300 euro per jaar op vooruit. Dat is ruim 100 euro per maand er op voor uit.

Rekenvoorbeeld 2

Alleenstaande leraar verdient anderhalf modaal, zo’n 50.000 euro per jaar. In de huidige systematiek is het als volgt:

– 1529 euro zorgpremie.

– Geen zorgtoeslag.

– Het gemiddeld gebruik van het eigen risico is 213 euro.

– Totaal: 1742 euro

In de nieuwe systematiek verandert dit en zal het er ongeveer als volgt uit zien:

– Nominale premie à 400 euro.

– Inkomensafhankelijke zorgpremie van zo’n 3548 euro.

– Lagere belasting van 1316 euro.

– Gemiddeld gebruik eigen risico is 276 euro.

– Totaal: 2908 euro

Deze persoon gaat er per maand door invoering van een inkomensafhankelijke premie zo’n 100 euro per maand op achteruit.

Rekenvoorbeeld 3

Gezin, man en vrouw zijn beiden leraar en hebben elk een modaal salaris van 33.000 euro:

– Beiden betalen 1529 euro zorgpremie.

– Het gemiddeld gebruik van het eigen risico is 426 euro voor de twee samen.

– Totaal: 3484 euro

Door de invoering van de nieuwe inkomensafhankelijke premie gaat het er als volgt uit zien voor dit gezin:

– Beiden betalen nominale premie van 400 euro.

– Man betaalt inkomensafhankelijke premie van 1622 euro.

– Vrouw betaalt ook een inkomensafhankelijke premie van 1622 euro.

– Man betaalt lagere belasting van zo’n 1271 euro.

– Het gemiddeld gebruik van het eigen risico is 408 euro.

– Totaal: 3181 euro

Dit zeer modale gezin gaat er dus 303 euro per maand op vooruit door de invoering van de nieuwe premie.

Deel dit bericht met anderen:
 • Facebook
 • Google Bookmarks
 • LinkedIn
 • Hyves
 • email
 • Print

7 Reacties tot „De onzin over de zorgpremies“

 • Dirk:

  De rekening komt volgens dit verhaal dus te liggen bij de modale alleenverdiener.

  In combinatie met de beperking van de hypotheekrenteaftrek, hou ik m’n hart vast. Dit gaat voor een hoop mensen denk ik toch wel een probleem worden. 100 euro in de maand is voor iemand die alleen de touwtjes aan elkaar moet knoppen aan het eind van de maand toch wel een hoop geld. Terwijl de tweeverdiener in dit verhaal, met een gezamelijk veel hoger bruto salaris er wel op vooruit gaat.

  Klink een beetje als niet-eerlijk en asociaal, maar dat is mijn mening.

 • Niels:

  Wellicht kan je ook nog het voorbeeld geven van een gezin met 1 kind, een hypotheek van rond de Euro 300.000 uit 2007, waarbij beide ouders werken en 2x en 1x modaal verdienen.

  Je kan dan zien dan de maandelijkse kosten aanzienlijk stijgen.

  Tel hierbij de bezuiniging van op de kinderopvangtoeslag bij en je zal zien dat in twee jaar tijd het water dit gezin aan de lippen komt te staan..

  Dit kabinet vergeet voor het gemak even dat mensen hun vaste lasten niet zo makkelijk kunnen verlagen door bijvoorbeeld in een goedkopere woning te gaan wonen. Restschulden op hun woning hebben, en straks wellicht hun maandelijkse hypotheeklasten hierdoor niet meer kunnen betalen…

 • floris:

  Hey Dirk,
  Alles goed? Hope so!
  Wat ik heb willen zeggen in mijn blogje is dat de onderhandelingen zijn gedaan vanuit een financieel kader, en op basis van koopkrachtplaatjes. Het koopkracht plaatje waar een akkoord op is, is die ik in mijn vorige blog heb ingevoegd.
  Mocht het bij de uitwerking straks zo zijn dat er extremen zijn, en bepaalde (werkende) doelgroepen onevenredig hard worden getroffen, dan zullen er aanpassingen komen omdat ze niet voldoen aan de koopkracht plaatjes. Overigens worden de sommen gemaakt door het CPB, een onafhankelijke partij die van elke politieke partij een erkenning heeft. Ben erg benieuwd naar de uitwerking, en mogelijk aanpassing, van de voorstellen. Wat eenzijdig alle kosten bij de werkende Jan Modaal neerleggen, dat is zowel de bedoeling niet van VVD, maar zeker ook niet van PvdA.
  Wordt vervolgd, dat is wel zeker!
  Greetz, Floris

 • floris:

  H Niels,
  Zoals je zult begrijpen kan ik dat sommetje niet maken. Dat doet het CPB. Een onafhankelijke, door elke partij erkende, rekenclub. Ik ben ook erg nieuwsgierig naar jouw specifieke vraag. Komt namelijk redelijk overeen met mijn situatie.(-;

  Vanuit mijn situatie begrijp ik overigens heel goed dat ik meer zal moeten gaan bijdragen. Ik vind het onzin dat ik kinderbijslag krijg? Waarom moet de gemeenschap Dex’ luiers betalen? Waarom moet de gemeenschap subsidie geven op mijn lening (hypotheek)? Ik kan makkelijker mijn financiele verantwoordelijkheid nemen voor de crisis dan iemand die moet leven van €40,- p/ week. Ik ben het zeer eens met het principe dat de sterkste schouders best wat meer kunnen dragen.

  Echter, met grenzen. Die grenzen zijn als financieel kader tijdens de onderhandelingen gesteld, het koopkrachtplaatje zoals afgebeeld in mijn vorige blog, lijken me hartstikke eerlijk.

  Mocht blijken dat bepaalde doeldgroepen onevenredig hard worden getroffen, dan past dat niet binnen het plaatje waar VVD en PvdA ‘ja’ op hebben gezegd en zullen er aanpassingen in de uitwerking komen.

  Tot dusver blijkt alleen dat de sommen van de onafhankelijke rekenmeesters redelijk in de buurt van het gesloten akkoord komen en de selectieve sommen die allerlei media maken nog niet.

  Ik ben erg benieuwd naar de uitwerking van alle plannen, en als de noodzaak er is (grote afwijkingen in de koopkracht plaatjes) dan komen er aanpassingen. Want zowel VVD, maar zeker de PvdA zullen niet accepteren dat de rekening eenzijdig bij de hardwerkende Nederlander komt.

  Maar, bezuinigen moeten we, en dat gaat iedereen voelen. Ook jij en ik. En ik hopelijk wat meer dan mensen die rond moeten komen van een paar tientjes!

  Greetz, Floris

 • Dirk:

  Ha Floris, Ja prima, met jou ook?

  Ik begrijp het verhaal ook wel, maar je snapt dat ik bij zo’n rekenvoorbeeld de vraag stel of het wel eerlijk is dat een tweeverdienersgezin (zonder kinderen) met een hoger gezamelijk inkomen erop vooruit gaat en de alleenverdiener er flink op achteruit.

  Het verschil is 400 euro tussen rekenvoorbeeld 2 en 3, natuurlijk heb je dan ook wel een verschil in vaste lasten, maar voor de alleenverdiener liggen die per persoon hoger als bij de tweeverdiener (vb: die verwarming staat toch aan, ook als je alleen thuis zit). Een verschil van 400 euro ziet er dan gewoon niet zo eerlijk uit.

  Ik snap ook wel dat iedereen dit gaat voelen en ook ik zal daar waarschijnlijk wel wat van gaan merken (positief of negatief). Ik ga het vanzelf zien 🙂

 • Dirk:

  Het verschil is natuurlijk niet 400 euro, maar 251,50 (die 303 moet wel even gedeeld door twee voor de vergelijking per persoon).

  Nog steeds een flink verschil, dat wel.

 • Dirk:

  Ik zit nog eens naar rekenvoorbeeld 3 te kijken, maar moet dat niet 303 euro per JAAR zijn in plaats van per maand!? Dus 25,25 euro per maand erop vooruit… Dan lijkt het plaatje in eens wel een stuk eerlijker te worden. 🙂