Laatste tweets
 1. FlorisSchoonderwoerd
  FlorisSchoonderwoerd: Ongelooflijk eervol, de eerste handeling mogen doen om te komen tot Hospice Amandi @KaagenBraassem. Een plek waar m… https://t.co/QgkYOxOuTG

 2. FlorisSchoonderwoerd
  FlorisSchoonderwoerd: @NOS Verdrietig nieuws. En wat een matig artikel @NOS Denk dat er nog wel wat andere items zijn die gemeld kunnen… https://t.co/hJWEzDNwxI

 3. FlorisSchoonderwoerd
  FlorisSchoonderwoerd: Bodemdaling! Klimaatadaptatie! Biodiversiteit! In het middelpunt van het politieke debat. Voor de één het belangrij… https://t.co/jrCcCK9g2H

MAATSCHAPPELIJKE AGENDA, MILIEUWINST EN EEN LAGERE ENERGIEREKENING BIJ HUURWONINGEN & ARBEIDSMIGRANTEN

MAATSCHAPPELIJKE AGENDA, MILIEUWINST EN EEN LAGERE ENERGIEREKENING BIJ HUURWONINGEN & ARBEIDSMIGRANTEN

Een divers avondje achter de rug.

In de Sprengkerk gestart. Om te starten met de locatie….wat mij betreft een voorbeeld van een club mensen die de veranderingen in de wereld omarmen. Steeds minder mensen bezoeken de kerk als religieus instituut. Om dit prachtige monumentale gebouw te behouden, wat de hele gemeenschap graag wil (ook de mensen die geen kerk aanhangen), is de functie verbreed en huisvesten zij allerlei activiteiten. Het gebouw is toegankelijker geworden voor iedereen die van de stedenbouwkundige waarde van dit gebouw geniet. Exploitatie is gezond en het gebouw blijft ook beschikbaar voor de gelovige gemeenschap. Win-win-win. Een voorbeeld voor welke discussie ook in andere dorpen gevoerd zou moeten worden, en in sommige dorpen ook begint los te komen. Blijven we op de eigen kerk en dorpshuispostzegel of stellen we ons de vraag wat voor het dorp het belangrijkste is en brengen we geld generende activiteiten daarheen? Mijn visie: liever een bibliotheek in een kerk, dan geen bibliotheek en geen kerk!

In die Spreng kerk was een Maatschappelijke Agenda inspiratiebijeenkomst. Net als maandag in Hoogmade weinig aanmeldingen vooraf, maar uiteindelijk een volle bak. Goed bezocht dus en volop ideeën en interactie. Met als centrale doel, hoe kunnen we de lokale gemeenschap nog sterker maken door samenwerking en welke kansen kan dat bieden voor mijn vereniging? Maandag de 29e doen we deze avond voor een derde keer in de Ontmoeting in Leimuiden.

Daarna door naar het gemeentehuis waar de woningcorporaties verantwoording af legde over hun investering van 10 miljoen in de komende jaren. Een zeer fors bedrag, beschikbaar voor het verduurzamen van de woningvoorraad. Wat mij betreft prachtige deal kunnen sluiten in de prestatieafspraken met hen en de huurdersverenigingen. Alle investeringen in duurzaamheid gaan, naast de milieuwinst, niet leiden tot een hogere huur (inkomsten corporatie) maar wel tot een lagere energierekening (uitgave huurders). Daarnaast zullen een flink aantal huurders in het verzorgingsgebied van MeerWonen ook de mogelijkheid krijgen om mee te doen met een pilot zonnepanelen. Voor een zeer laag maandbedrag kan je aan het milieu werken en investeren in een nog lagere stroomrekening. Verder gaan de corporaties de komende tijd werken aan actieplannen om hun hele voorraad in 2050 CO2 neutraal te krijgen. Volle kracht vooruit. Duurzaamheid is in Kaag en Braassem gelukkig niet alleen meer een (vaak kostbaar) feestje van woningeigenaren. Iedereen kan meedoen!

We sloten de avond af met een best spannend onderwerp wat altijd de tongen los maakt. Arbeidsmigranten.. Het is geen keuze of we deze mensen wel of niet in onze gemeente willen hebben. Deze mensen zijn er. Gedragen zich (uitzonderingen daar gelaten) over het geheel gezien in onze gemeente goed, en werken bovenal keihard. Maar we weten vaak niet waar -en hoe- ze wonen. Tegelijk zijn er beelden en emoties over deze groep mensen, die keihard nodig zijn om bijvoorbeeld onze bloeiende tuinbouwsector van handjes te voorzien. In onze gemeente een kleine 1000 arbeidsmigranten, is de inschatting. Er kwamen allerlei zorgen over parkeren, veiligheid, komt er overlast (?), verkeersbewegingen, etc aan de orde.

Mijn stelling is: deze mensen zijn er. Faciliteren we geen huisvesting, dan slapen en verblijven deze mensen in schuren, caravans, recreatiewoningen of met veel te veel in een woonhuis. Juist als je zorgen -zoals benoemd- wilt aanpakken, moeten we de initiatieven die er zijn omarmen en de huisvesting van deze groep harde werkers organiseren en reguleren. Mocht er dan iets aan de hand zijn weet je waar en bij wie je moet zijn. Geen populair terrein om als bestuur/politiek verantwoordelijkheid te nemen. Maar het is een groot thema in onze gemeente, en soms tegenwind trotseren hoort bij het hebben van verantwoordelijkheid. Waar, hoe en in welke mate we die verantwoordelijkheid kunnen nemen, en langs welke meetlat we de initiatieven gaan leggen, daar gaan we de komende tijd over denken en verder praten.

Voor mij is daarin belangrijk: iedereen heeft recht op een fatsoenlijke werk- en woonplek en tegelijk de plicht om zich fatsoenlijk te gedragen.

Greetz, Floris

Deel dit bericht met anderen:
 • Facebook
 • Google Bookmarks
 • LinkedIn
 • Hyves
 • email
 • Print

Reacties zijn gesloten