NATIONALE COMPLIMENTENDAG!

Beste mensen,

Graag wil ik mijn compliment, op deze Nationale Complimentendag, geven aan de vijf lijsttrekkers in de gemeente Kaag en Braassem. Zeer betrokken en bewogen inwoners die vrijwel al hun vrije tijd inzetten om zich (bijna) belangeloos in te zetten voor de eigen woon- en leefomgeving. Dit doen vanuit gemeende betrokkenheid en ideeën over wat anders kan en beter moet.

We leven in een zeer goed ontwikkelde omgeving. Staan als Nederland in de top van alle lijstjes: onderwijs, vrede, veiligheid, economische voorspoed, gezondsheidszorg, sociale zekerheid etc. We zijn, blijkt uit onderzoek, met zijn allen tevreden over de democratie, maar ontevreden over politici.

Deze mensen zijn bereid om het eigenaarschap van de democratie (die ons al dat goeds heeft gebracht en elke dag brengt!) te pakken en besluiten te nemen in het algemeen belang. Soms moet je dan mensen, die hun individuele belang verdedigen, teleurstellen. Dat is hartstikke moeilijk en niet leuk om soms te moeten doen.. Ook moet je als politiek ‘schaarste’ van een goede verdeling voorzien. Met steeds minder geld, steeds meer doen. Te weinig woningen voor een groeiende groep woningzoekenden. Claims voor woningbouw, recreatie, duurzaamheid op datzelfde open landschap waar we zo zuinig op zijn. Veel wensen en ambities in een klein gebied. Prioriteiten stellen tussen onderwerpen die eigenlijk allemaal belangrijk zijn.

Geen enkel eigen belang, maar trots op- en betrokken bij de eigen woon- en leefomgeving. Bereid om namens ons allemaal de handschoen op te pakken. Tegelijk krijgen deze mensen ontstellende hoeveelheden kritiek te verwerken. Mensen zijn bereid hun mede-eigenaren van de democratie (lijsttrekkers) voor alles en nog wat verantwoordelijk te houden en in te peperen wat ze allemaal niet- of niet goed gedaan hebben. Mensen die daarbij grote woorden niet schuwen. Mensen die dag erna weer op de bank kruipen en met borrelnoten bij de televisie de avond vullen. Niks mis mee. Maar op diezelfde avonden zijn die raadsleden, en de lijsttrekkers in het bijzonder, weer in de weer om de gemeenschap te dienen. Actief in andere dorpen, met andere onderwerpen, uitwerken, voorbereiden etc. De gehoorde kritiek te filteren en de leerpunten eruit te halen.

Ik heb het ook een paar verkiezingen achterheen mogen doen en weet hoe druk en ondankbaar het kan zijn. “Waarom doe ik dit eigenlijk, elke dag en avond van de week”, heb ik me weleens afgevraagd. Maar tegelijk heel mooi en eervol, dat vooral. Wat is er namelijk mooier dan mede verantwoordelijkheid te mogen dragen voor onze dorpen, die bruisen van de actieve en betrokken mensen vol initiatief en verantwoordelijkheidsgevoel?

Mijn grootst mogelijke compliment gaat vandaag naar jullie:

Ruud van der Star van PRO Kaag en Braassem
Petra van der Wereld van Samen voor Kaag en Braassem
Karin van der Kaaden van het CDA
Nick van Egmond van D’66 &
Yvonne Peters-Adrian van de VVD

Als inwoner van Kaag en Braassem: te gek dat jullie bereid zijn jullie nek uit te steken, met alles wat daar blijkbaar tegenwoordig bij hoort, uit gemeende betrokkenheid bij de dorpen in Kaag en Braassem.

Jullie zijn geen klant van de democratie, maar eigenaar. Zoals iedereen, eigenlijk! Maak meedoen mogelijk.

With compliments,
Floris Schoonderwoerd

Deel dit bericht met anderen:
  • Facebook
  • Google Bookmarks
  • LinkedIn
  • Hyves
  • email
  • Print

Reacties zijn gesloten